Havengebied Moerdijk ambieert een koplopersrol als het om duurzaamheid gaat; het haven- en industrieterrein wil in 2030 hét knooppunt van duurzame logistiek en procesindustrie zijn. Een van de mogelijkheden om deze doelstellingen te behalen is het bouwen van een zonnepark. Hiervoor is de vergunning door de gemeente inmiddels verleend én is de benodigde de SDE+ subsidie in aanvraag.
Het havengebied wil zich ontwikkelen tot duurzaamste haven van Europa en werkt samen met ondernemers en overheden om haar duurzame doelstellingen te realiseren. Een van de doelen van 2018 was het onderzoeken van de mogelijkheden voor een zonnepark op de ‘niet-uitgeefbare’ gronden van het Havenbedrijf. ECONNETIC heeft hiervoor een haalbaarheidsstudie uitgevoerd om inzicht te geven in de ruimtelijke, organisatorische en financiële mogelijkheden van het ontwikkelen van een dergelijk zonnepark in het havengebied van Moerdijk.
Plaatsing van 22.500 zonnepanelen
Janine Paulusse, consultant bij ECONNETIC: “Het plan is om op de reststroken van het terrein tussen de bedrijven en de wegen duurzame energie van zonnepanelen te produceren. De bouw van het zonnepark gaat dus niet ten koste van landbouw- of industriegrond. De stroom die wordt opgewekt wordt gebruikt om de omliggende bedrijven van elektriciteit te voorzien. De stroom die overblijft gaat terug het net op.”
In eerste instantie is gefocust op locaties waarbij de bestaande bestemming het toeliet om een zonnepark te ontwikkelen. Locaties aan de Westelijke Randweg en een gedeelte aan de Zuidelijke Randweg van het havengebied kwamen hierbij naar voren. In totaal gaat het om zo’n 22.500 zonnepanelen, samen goed voor bijna 7 MW, vergelijkbaar met het stroomverbruik van zo’n 1.750 huishoudens per jaar.
Ferdinand van den Oever, directeur van het Havenbedrijf Moerdijk: “Samen met onze stakeholders zetten wij ons al lange tijd in om het haven- en industrieterrein te verduurzamen. Zo onderzoeken wij naast het zonnepark ook de mogelijkheden van een restwarmtenet, voorzien we in slimme openbare verlichting met LED, en wijzen we terrein aan als tijdelijke natuur, om de natuur de ruimte te geven zich te versterken.”
Vergroting leefbaarheid havengebied
De opwek van zonne-energie draagt bij aan minder uitstoot van de haven naar de omgeving en een verhoogd percentage duurzame energie. Verder zal de verduurzaming van de haven bijdragen aan de vergroting van de leefbaarheid van het gebied. In een volgend stadium wordt gekeken in welke vorm omwonenden (van Klundert en omgeving) in het zonnepark kunnen participeren.
Hage de Vries, partner ECONNETIC: “Zodra de SDE+ aanvraag is goedgekeurd, gaan we samen met het havenbedrijf kijken naar de mogelijkheden om het zonnepark op de reststroken daadwerkelijk te realiseren. Daarnaast zien we ook veel mogelijkheden voor de daken in het havengebied. Wie weet kunnen in de toekomst dus náást de restgronden ook de daken inzetten voor de verduurzaming van het terrein. We zijn hierover al in gesprek.”
Bron foto header: Port of Moerdijk.